Volodimir Zelenski a propus președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Ucraina să folosească cele 300 de miliarde de dolari provenite din activele rusești înghețate în Occident pentru a achiziționa armament american, potrivit unui interviu acordat de liderul de la Kiev podcasterului american Lex Fridman.
„Aceasta este una dintre garanțiile de securitate. Luați acești bani, pe care îi putem folosi pentru producția noastră internă, și vom cumpăra toate armele din Statele Unite. Nu avem nevoie de cadouri de la americani”, a declarat Zelenski în cadrul interviului, citat de Kyiv Independent. „Ar fi benefic pentru industria voastră, pentru Statele Unite. Vom investi acești bani acolo. Bani rusești, nu ucraineni, nu europeni. Activele rusești trebuie folosite pentru a plăti acest război”, a adăugat el.
Zelenski nu a oferit detalii despre reacția lui Donald Trump, dar a făcut referire la criticile anterioare adresate acestuia pentru abordarea sa axată pe afaceri. Trump s-a exprimat adesea împotriva miliardelor de dolari oferite Ucrainei de administrația Biden și a promis să încheie rapid războiul, fără a preciza în ce mod.
Garanții de securitate doar cu sprijinul SUA
În cadrul aceluiași interviu, Zelenski a subliniat că garanțiile de securitate pentru Ucraina vor funcționa doar dacă sunt oferite de Statele Unite, potrivit agenției Reuters. Liderul ucrainean și-a exprimat încrederea că Trump poate exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului, avertizând că o retragere americană din NATO ar putea duce la o escaladare a conflictului în Europa.
La aproape trei ani de la debutul invaziei ruse, victoria lui Trump a generat atât speranțe pentru o soluție diplomatică, cât și temeri la Kiev că o pace rapidă ar putea impune concesii majore. Zelenski a subliniat că o încetare a focului fără garanții solide ar permite Rusiei să-și refacă forțele și să lanseze un nou atac.
„Fără Statele Unite, garanțiile de securitate sunt imposibile. Mă refer la garanții care pot preveni agresiunea rusă”, a spus el, indicând că aliații europeni nu dispun de capacități militare suficiente pentru a gestiona singuri situația.
Trump, esențial pentru negocieri
Zelenski a declarat că intenționează să poarte discuții directe cu Trump pentru a decide strategia de oprire a Rusiei, dar a subliniat că și guvernele europene trebuie implicate înainte ca Ucraina să inițieze negocieri cu Moscova. Potrivit liderului de la Kiev, Trump i-ar fi transmis într-o conversație telefonică de la finalul anului trecut că va organiza o vizită oficială ucraineană în Statele Unite imediat după preluarea mandatului.
„Mi-a spus că vizita mea va fi una dintre primele pe care le va primi. Subiectul este important pentru el. Sper să ne întâlnim în curând”, a declarat Zelenski.
El a reiterat că Vladimir Putin nu este interesat de negocieri serioase și că liderul rus trebuie forțat să accepte o pace durabilă, menită să prevină o viitoare agresiune.