Statul român nu îşi poate pierde dreptul de urmări executarea pedepsei aplicate lui Bogdan Cornel Popa, astfel cum a fost stabilită, definitiv, de către Curtea de Apel București în dosarul șpăgilor lui Sorin Oprescu, scriu judecătorii în motivarea deciziei definitive prin care au infirmat anularea mandatului internațional de arestare pe numele fostului șef Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.
Curtea de Apel București a menținut mandatul de arestare emis pe numele lui Bogdan Popa după fuga acestuia în Italia, de unde autoritățile din Napoli refuză să îl predea.
Bogdan Popa s-a folosit de un drept de rezidență în Italia, obținut între condamnarea pe fond (de 13 ani de închisoare) și cea din apel (11 ani și 6 luni), iar Curtea de Apel din Napoli a refuzat predarea acestuia pe data de 12.10.2022.
Din acest motiv, Tribunalul București a dispus, pe data de 19.01.2022, atât retragerea mandatului european de arestare cât și a celui de urmărire internațională.
Fost subordonat al lui Oprescu i-a convins pe judecătorii Tribunalului București să-i anuleze mandatul, deoarece ar executa pedeapsa în Italia, Verona, la Casa Circondariale „Montorio” – un centru de detenție poreclit de italieni „Închisoarea de Aur”, dar nu pentru condițiile de lux, cu pentru costurile ridicate ale construcției.
Procurorii au contestat hotărârea și au obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, pe data de 22.06.2023, astfel că Bogdan Popa rămâne cu pedeapsa de 11 ani și 6 luni.
Curtea de Apel: Autoritățile italiene nu s-au conformat Deciziei-cadru
În esență, magistrații au reținut că judecătorii italieni n-au respectat tratatul internațional privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală:
- „Instanţa de fond a reţinut, în esenţă, că în cauză există o împiedicare la punerea în executare a pedepsei de 11 ani şi 6 luni închisoare aplicată anterior condamnatului (Popa Bogdan Cornel – n.r.), generată de faptul că autorităţile judiciare italiene (prin sentinţa penală din 12.10.2022 a Curţii de Apel Napoli) au refuzat predarea persoanei condamnate către autorităţile predarea persoanei condamnate către autorităţile judiciare române, întrucât această persiană este stabilită în Italia, dispunându-se preluarea executării pedepsei.
- Potrivit Deciziei-Cadru 2008/909/JAI „Transmiterea hotărârii judecătorești și a certificatului poate avea loc în cazul în care autoritatea competentă a statului emitent, după caz, în urma consultărilor între autoritățile competente ale statului emitent și ale statului de executare, constată că executarea pedepsei de către statul de executare ar servi scopului de a facilita reabilitarea socială a persoanei condamnate”.
- Din răspunsul comunicat de Tribunalul Bucureşti Secţia I penală – Biroul de executări penale rezultă că autorităţile judiciare italiene nu s-au conformat dispoziţiilor deciziei-cadru enunţate.
- Prin urmare, în condiţiile în care dispoziţiile Deciziei-cadru 2008/909/JAI nu au fost respectate în ceea ce priveşte executarea pedepsei de 11 ani şi 6 luni închisoare aplicată condamnatului (Popa Bogdan Cornel – n.r.), statul român nu îşi poate pierde dreptul de urmări executarea pedepsei aplicate, astfel cum a fost stabilită, definitiv, de către autorităţile judiciare române”, se arată în motivarea Curții de Apel București.
Tribunalul București a luat de bună hotărârea Curții de Apel din Napoli
Pe data de 19.01.2023, Tribunalul București a luat act de refuzul de predare al autorităților italiene cu privire la Bogdan Popa, dar și de cele arătate de Curtea de Apel din Napoli, anume că acesta ar urma să execute pedeapsa în Italia.
- „Autorităţile judiciare române nu mai sunt implicate în procesul de executare a pedepsei (aceasta urmând a se executa în Italia, în condiţiile stabilite de legea procesual penală italiană), ceea ce face inutilă menţinerea formelor de executare arătate în cuprinsul contestaţiei la executare.
- Prin urmare, (…) se va admite contestaţia la executare, formulată de Departamentul Executări Penale cu privire la punere în executare a pedepsei de 11 ani şi 6 luni închisoare aplicată condamnatului (Popa Bogdan Corneliu – n.r.).
- Se va anula MEPI nr.2798/13.05.2022 emis în baza sentinţei penale nr. 807/13.05.2019 a TB Secţia I Penală definitivă prin dec. penală nr. 575/A/13.05.2022 a Curții de Apel Bucureşti – Secţia I Penală şi toate formele de executare emise în baza acestuia cu excepţia celor privind cheltuielile judiciare avansate de stat
- Se va dispune retragerea mandatului european de arestare nr. 27/13.05.2022 şi a cererii de dare în urmărire internaţională nr. 27/13.05.2022”, se arată în hotărârea Tribunalului București