Un nou caz de ”gangmastering” în modă. După Alviero Martini spa și Armani, acum este rândul casei Dior. Carabinierii din Milano au pus în aplicare un decret de „administrare judiciară” emis de Tribunalul din Milano împotriva companiei Manufactures Dior, o companie a casei de modă franceze de haute couture.
Societatea a fost considerată „incapabilă să prevină și să limiteze fenomenele de exploatare a forței de muncă în cadrul ciclului de producție, nereușind să pună în aplicare măsuri adecvate pentru a verifica condițiile reale de muncă sau capacitățile tehnice ale contractorilor, astfel încât să faciliteze subiecților (vinovați) existența unor probe substanțiale în legătură cu infracțiunea de muncă forțată”, scrie La Repubblica.
Ancheta relevă faptul că Dior încredințează întreaga producție a unei părți din colecția de genți și accesorii 2024 unor societăți terțe, cu externalizarea completă a proceselor de producție. Acestea sunt făcute prin intermediul unei societăți interne constituită pentru crearea, producerea și vânzarea colecțiilor de modă și de accesorii, prin intermediul unui contract de furnizare.
Întreprinderea furnizoare are o capacitate de producție doar nominal adecvată și poate concura pe piață doar prin externalizarea comenzilor către fabrici chinezești, care reușesc să reducă costurile prin angajarea de forță de muncă ilegală și clandestină în condiții de exploatare.
Acest sistem permite „maximizarea profiturilor prin determinarea fabricii chinezești care produce efectiv produsele să reducă costurile cu forța de muncă (asigurări sociale, asigurări și impozite directe) prin utilizarea de forță de muncă „ilegală” și clandestină”, nerespectând – contestă anchetatorii – normele privind sănătatea și siguranța la locul de muncă și nerespectând Contractele colective naționale de muncă din sector în ceea ce privește remunerarea forței de muncă, orele de lucru, pauzele și concediile.
Instanța menționează că pentru un model de geantă Dior, firma de marochinărie „remite clientului Dior un cost de 53 de euro”, în timp ce „costul cu amănuntul al respectivului model de geantă este de 2.600 de euro”.
Autoritățile au făcut în martie 2024 investigații privind metodele de producție, ambalare și comercializare a articolelor de îmbrăcăminte de haute couture în fabrici gestionate de cetățeni chinezi din provinciile Milano, Monza și Brianza.
Au fost inspectate 4 fabrici, toate fiind considerate ilegale și în care au fost identificați 32 de lucrători, dintre care 7 erau angajați ilegal în țară. În fabricile de producție reale și neautorizate, s-a constatat că prelucrarea avea loc în condiții de exploatare (salarizare insuficientă, ore de lucru neconforme, medii de lucru nesănătoase), în prezența unor încălcări grave ale siguranței la locul de muncă (neefectuarea supravegherii sănătății, neasigurarea formării și informării), precum și cazarea forței de muncă în dormitoare construite ilegal și în condiții sanitare sub nivelul optim.