Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers miercuri pe șantierul Prelungirea Ghencea din București pentru a prezenta situația exproprierilor de terenuri și proprietăți, inclusiv cele deținute de rezidenții din acea zonă, pentru proiectul de lărgire a șoselei. Oamenii sunt nemulțumiți că banii pe care îi vor primi sunt fie prea puțini fie sunt transferați prea târziu. Nicușor Dan spune că ei pot să se adreseze instanței pentru obține sume mai mari de bani și dă asigurări că oamenii nu vor fi dați afară din locuințele lor până când nu li se va asigura o locuință socială.
„În primul rând pe partea de expropriere cu totul trebuie expropriate 550 de imobile. Asta înseamnă în anumite cazuri terenuri, în alte cazuri terenuri și construcții. Din aceste 550 de imobile au fost fost consemnați banii pentru 42 în 2019 pentru încă 2 în 2021 și pentru toate celelalte în 2022.
Deci, în acest moment, Primăria a consemnat banii pentru toate imobilele din Prelungirea Ghencea, ceea ce înseamnă că din acest moment este proprietar și poate să înceapă lucrările de demolare. Vrem să demolăm tot până la sfârșitul anului. Din tot ce a rămas de demolat suntem cam la 15 % în momentul ăsta.
Vreau să lămuresc, pentru că au fost mai multe discuții în spațiul public care este procedura de consemnare a sumelor.
În linii mari procedura e următoare: mai întâi primăria stabilește, ceea ce a făcut încă din administrația precedentă, culoarul de expropriere, adică terenul de care are nevoie ca să facă lucrarea de utilitate publică. După aceea este o comisie care suprapune acest culoar peste proprietăți, numai că informația nu este 100% precisă, adică sunt proprietăți care nu sunt încă înscrise în cartea funciară, nu există proprietatea clar definită și atunci se consemnează sumele de bani într-un cont și această consemnare a avut loc pentru toate proprietățile. Adică Primăria Municipiul București a pus bani în bancă pentru toate proprietățile. După care se constituie o comisie care nu este doar a Primăriei, ci este o comisie comună cu reprezentanți ai Primăriei, ai Prefecturii și ai OCPI (Oficiul de Publicitate și Cadastru Imobiliar) și această comisie ia pe rând proprietățile în sensul că solicită proprietarilor pe care i-a identificat, să vină cu actele de proprietate și în măsura în care actele sunt valide, eliberează banii, adică dă o dispoziție pentru eliberarea banilor din cont.
Pentru cele 42 plus 2 imobile pentru care am spus că au fost puși bani în cont în 2019, respectiv 2021. Până în acest moment s-au eliberat bani pentru 27 din 44 pentru că, pentru aceste 27 de proprietăți, proprietari au venit cu actele în regulă. Pentru celelalte aproximativ 500 de imobile care sunt expropriate, comisia a început să funcționeze și, până în momentul de față, au fost emise 9 hotărâri de virare efectivă a banilor către proprietari”, a spus Nicușor Dan.
Primarul general a spus că banii pentru cele 550 de imobile expropriate sunt în conturile administrației locale iar clădirile care urmează să fie demolate „sunt foarte puține”.
„Noi aplicăm o lege, Legea 255, care este legea specială pentru exproprieri în cazul lucrărilor de drumuri și alte lucrări de utilitate publică. Această lege ne obligă să consemnăm proprietarilor banii care rezultă din grila notarială. Deci, funcționarii noștri și cu specialiști pe care i-am contractat, pentru fiecare din aceste 550 de imobile, au suprapus cu grila notarială și au consemnat banii în în cont. Ei sunt blocați în cont. Proprietarii au dreptul să ia banii ăștia și, dacă consideră că banii sunt mai puțin decât ar valora proprietatea lor, au dreptul să ia banii ăștia și să ducă în instanță să ceară diferența până la cât consideră că merită să primească pentru proprietatea lor.
Din clădirile care urmează să fie demolate sunt foarte puține, 4 știu eu, poate 1-2 mai mult, în care locuiesc familii. Aceste clădiri nu vor fi demolate până când vom găsi o soluție locativă pentru persoanele care locuiesc în ele. Pentru una din aceste familii, Primăria Sectorului 6 a găsit o soluție pentru o locuință. Repet, nu o să demolăm. Adică nu o să scoatem oamenii din casă până când n-o să găsim o soluție, o locuință socială”.
În contextul în care demolările pentru pregătirea șantierului din Prelungirea Ghencea au început, Inițiativa Prelungirea Ghencea, care reprezintă comunitatea locală, a transmis în urmă cu o săptămână că normal ar fi fost ca proprietarii să-și fi primit banii „înainte de a intra pe proprietatea cuiva”.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spunea la Interviurile Digi24.ro că până la finalul anului, în Prelungirea Ghencea, șoferii vor putea circula pe câte două benzi provizorii pe sens.
Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea au început în septembrie 2019, iar acestea aveau termen 24 de luni, respectiv septembrie 2021. Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabilă. Totodată, se va mai realiza și un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri.