Milionarul Cristi Borcea a făcut o manevră genială, menită să blocheze procesul deschis de niște constănțeni care încearcă să recupereze niște terenuri de milioane.
Dat în judecată, alături de Primăria Constanța și de alte persoane fizice și juridice, milionarul Cristi Borcea a obținut recent suspendarea procesului, până la finalizarea unui alt dosar care, la rândul lui, este suspendat.
„ Admite cererea formulată de pârâtul B.C. (Borcea Cristian – n.r.). În temeiul art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., suspendă judecata prezentei cauze, privind pe reclamanţii T. D. – G. şi T. V. – R. şi pe pârâţii Municipiul Constanţa, G. G., G. O., S. G., B.C., C. M., Habitat şi Ambient S.A. şi B. M. – M., până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 25579/3/2020 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării. Cererea de recurs se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, au decis magistrații.
Culmea, și dosarul respectiv, în care se așteaptă o hotărâre, a fost suspendat, așa că unul dintre reclamanți a atacat hotărârea, la instanța superioară, explicând că, în această situație, i se încalcă dreptul la un proces civil. În dosarul 25579/3/2020, care are ca obiect „constatare nulitate act juridic”, magistrații ar trebui să dea astăzi un verdict, dacă îl repun pe rol sau nu, însă, până la această oră, nu s-a luat o decizie. „Amână pronunţarea asupra cererii de repunere pe rol la data de 13.10.2022”, au dispus judecătorii, luna trecută.
Terenurile revendicate de reclamanți au legătură cu celebrul proces în care Borcea, Mazăre, Săvulescu etc. au fost condamnați definitiv.
Comunicatul DNA:
Prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptelor primar al municipiului Constanța, la o pedeapsă de 9 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpații CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, fost consilier municipal și MARICA ION, la data faptelor director al Direcției Tehnic Investiții, la câte o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpata DOSPINESCU DANIELA RAMONA, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu, la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpatul RACU CONSTANTIN, fost director al Direcției Administrație Publică, la o pedeapsă de 6 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpatul DIMA ALIN HORAȚIU, evaluator agreat de primăria Constanța la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatul GIURGIUCANU GEORGICĂ, la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatul SĂVULESCU EMIL DRAGOȘ, la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpații BORCEA CRISTIAN, CAMBOIANU MIHAI și IONESCU VALENTIN GHEORGHE, la câte o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpații TĂLPĂU CRISTIAN și GHIȚULESCU BOGDAN, la data faptelor consilieri juridici, la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatul SANDU GABRIEL BOGDAN, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatul PUȘCAȘI MARIUS, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, în timpul executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatul MIRON DAN, fost consilier municipal, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpata CHIRCĂ NORA ALINA, la data faptelor consilier juridic, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpatele RUSU GRAȚIELA, RADU SANDA GABRIELA și CEALERA CLAUDIA, la data faptelor funcționare în cadrul primăriei Constanța, CĂLĂTORU LUMINIȚA și STANCIU SILVIA, la data faptelor funcționare în cadrul O.C.P.I. Constanța, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
Condamnă pe inculpatele BARBU PARASCHIVA și PUȘCAȘI CARMEN, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpații CEACÎREANU MIHAI SERGIU și ENE DANIEL, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpații TUDORACHE RĂSVAN MIRCEA, NEJLOVEANU NICULAE, BUDEI CRISTINA, la data faptelor notar public și DARIE RUXANDRA-LUMINIȚA, la data faptelor notar public, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Condamnă pe inculpații ANDREI AUREL-JEAN, la data faptei notar public și PANĂ VIOREL, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Cu privire la inculpatul Giurgiucanu Georgică, dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel București cu privire la infracțiunea de uz de fals, în formă continuată reținută în sarcina inculpatului.
Dispune încetarea procesului penal față de inculpatul SOZANSKI ANDREI pentru infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune încetarea procesului penal față de inculpații POPA BASARAB, LEȘE LAURA MARIANA și ȘTEFĂNESCU ELENA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a decesului acestora.
Achită pe inculpatul ȘERBAN ALEXANDRU OCTAVIAN, pentru infracțiunile reținute în sarcina lui, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
Constată că persoanele vătămate Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța nu s-au constituit părți civile în cauză.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.
Dispune restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța. Ministerul Finanțelor Publice, ca reprezentant al Statului Român și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța vor întreprinde, în condițiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor în privința cărora s-a restabilit situația anterioară.
Confiscă contravaloarea în lei, la cursul B.N.R. de la data punerii în executare, a următoarelor sume de la inculpații:
- Barbu Paraschiva sumele de 817.248 euro și 79.927 USD;
- Ene Daniel sumele de 210.000 euro și 384.683 USD;
- Sandu Bogdan Gabriel sumele de 306.983 euro și 408.410 USD;
- Ionescu Valentin suma de 228.482 euro;
- Borcea Cristian suma de 957.107 euro;
- Camboianu Mihai suma de 207.357 euro;
- Giurgiucanu Georgică suma de 143.695 euro;
- Pușcași Carmen suma de 104.268 euro;
- Pușcași Marius suma de 104.268 euro.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Andrei Aurel Jean, Barbu Paraschiva, Borcea Cristian, Ceacîreanu Mihai Sergiu, Chircă Nora Alina, Constantinescu Nicușor Daniel, Darie Ruxandra Luminița, Dima Alin Horațiu, Dospinescu Daniela Ramona, Ene Daniel, Marica Ion, Mazăre Radu Ștefan, Miron Dan, Pană Viorel, Racu Constantin, Săvulescu Emil Dragoș, Sozanski Andrei, Giurgiucanu Georgică, Rusu Grațiela, Radu Gabriela, Călătoru Luminița, Cealera Claudia, Budei Cristina, Camboianu Mihai, Ghițulescu Bogdan, Ionescu Valentin Gheorghe, Nejloveanu Niculae, Pușcași Carmen, Pușcași Marius, Sandu Bogdan Gabriel, Stanciu Silvia, Tudorache Răsvan Mircea și Talpău Cristian la plata sumei de câte 30.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe fiecare dintre apelanții inculpați Andrei Aurel Jean, Barbu Paraschiva, Borcea Cristian, Ceacîreanu Mihai Sergiu, Constantinescu Nicușor Daniel, Darie Ruxandra Luminița, Dima Alin Horațiu, Dospinescu Daniela Ramona, Ene Daniel, Marica Ion, Mazăre Radu Ștefan, Miron Dan, Pană Viorel, Racu Constantin, Săvulescu Emil Dragoș, Sozanski Andrei și Talpău Cristian și apelantele petente G.O., S.G., S.C. APV M.T. S.A. și S.C. N. S.A. la plata sumei de câte 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
DEFINITIVĂ
Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 24 octombrie 2008, vezi comunicatul nr. 271/VIII/3 din data de 28 octombrie 2008.
Actualizare (23.12.2020):
Prin decizia penală nr. 345 din 12.11.2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului GIURGIUCANU GEORGICĂ, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
DEFINITIVĂ