Cum a ajuns Dan Șucu să strângă o avere din afacerea cu mobila. Dan Șucu, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată de Forbes la 120 de milioane de euro. Invitat la podcastul moderat de Mihai Morar, omul de afaceri a vorbit deschis despre începutul carierei sale, dar și cum a reușit să strângă o avere din afacerea cu mobila.
Dan Șucu este creatorul și proprietarul celui mai important brand românesc de mobilă și home/deco, Mobexpert. A intrat în lumea antreprenoriatului imediat după Revoluție, iar, la momentul respectiv, își dorea să ofere un trai decent familiei.
Grupul Mobexpert are astăzi 26 de hypermarketuri și magazine de mobilă, atât în țară, cât și în străinătate, 8 fabrici, 2.300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro. Platforma de vânzare online a grupului atrage lunar peste 1 milion de vizitatori și generează o treime din cifra de afaceri.
Recent, Dan Șucu a fost invitat la podcastul lui Mihai Morar, unde a vorbit deschis despre viața sa. Printre altele, omul de afaceri a dezvăluit cum a pus bazele afacerii sale, cu ani în urmă.
În anul 1993, după ce și-a vândut casa și a obținut o sumă frumușică pe aceasta, a decis că este momentul să investească, dar și-a asumat un risc uriaș. Totuși, după 30 de ani, cifra de afaceri a firmelor se ridică la 200 de milioane de euro.
„Banul valorează în funcție de eficiența lui. Nu banul contează, ci eficiența banului. Ce puteai face în 90 cu un milion, probabil că poți face acum cam cu 20. Depinde în mâna cui este banul respectiv. Cât de organizat este, cât de ambițios, de tenace, câtă competență are. Banii din mâna unui om competent sunt mult mai valoroși.
În 1993, am început afacerea cu 50.000 de dolari, vânzăndu-mi casa. Acum 30 de ani și o săptămână am început. A urmat toată dezvoltarea. Să discut de un milion în anii 90-93, e un vis.
Cele mai mari insuccese au venit când am avut mai mulți bani decât am fost în stare să manageriez. Fiecare are o limită. Am început cu un magazin închiriat într-un complex comercial. Acum, aceeași oportunitate ar fi de 20 de ori mai scumpă, probabil. Dar ar fi nevoie și de o pricepere de 10 ori mai mare.
Atunci, puteai să faci greșeli, să înveți din greșelile tale și să adaptezi oferta ta și ceea ce aveai de făcut economic astfel încât să ai un rezultat corect. Competiția este astăzi mult mai dură. Trebuie să încerci mereu ceva nou, să vii cu ceva nou‘, a declarat Dan Șucu la podcastul Fain & Simplu.
Și-a construit o casă la Snagov
După mulți ani de muncă, în care s-a ocupat îndeaproape să decoreze casele oamenilor, Dan Șucu și-a permis acum „luxul” de a-și construi propria locuință, alături de soția sa.
Primul lux pe care mi l-am permis este acela a aloca timp și pentru altceva decât pentru afacerea pe care o creasem, iar de curând eu și soția mea am terminat prima noastră casă, la Snagov. E primul nostru lux. Până acum n-am construit niciodată case pentru mine, am mobilat case pentru alții, am creat multe lucruri, fabrici, magazine, depozite, dar case niciodată.
În clipa în care reușești să creezi o organizare corectă, simplă, funcțională, poți avea întotdeauna un timp suplimentar ca să poți reflecta la ce poți face mai bine. În primii 10-12 ani, eram un fel de zombi, apoi am avut timp să mă gândesc la ce pot face mai bine. E chiar de preferat să călătorești mult, să vezi cum au gândit și alți oameni care s-au lovit de aceeași problemă‘, a spus Dan Șucu.