Nicușor Dan este suspectat că lucrează după un șablon bine stabilit: blochează afacerile unor milionari influenți, apoi se oferă tot el să îi salveze pe aceștia, ca un adevărat erou. Care sunt motivele, nu se știe. Însă cert este că, fix ca în cazul Halei Ford, Nicușor s-a sucit în cazul interdicțiilor auto din Parcul Herăstrău.
După ce a interzis accesul auto în Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) și părea că le-a dat o lovitură teribilă patronilor care fac zeci de milioane cu localurile din zona Nordului, frecventate de politicieni influenți și afaceriști cu dare de mână, Nicușor Dan s-a răzgândit. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Horia Tomescu, iar decizia lui Nicușor Dan a declanșat un val de furie în mediul virtual, unde mulți bucureșteni îl acuză pe edil că ar fi marioneta șmecherilor. Gurile rele spun că, înainte de a renunța la restricții, Nicușor Dan ar fi avut niște discuții cu patronii unor restaurante de fițe din Herăstrău, care se pare că au fost foarte convingători.
„După o „minune” care a durat o zi și câteva ore, Primarul General Nicușor Dan a dispus instituțiilor din subordine să permită din nou accesul autoturismelor dinspre Șoseaua Nordului pe aleile din Parcul monument istoric Herăstrău, în ciuda argumentelor legale prezentate. Lipsa de curaj în aplicarea legii pentru zona Herăstrău Nou este o pată pe obrazul autorității publice locale din Primăria Municipiului București. #NoulBucureștidoar pentru șmecheri”, a scris Horia Tomescu, pe pagina sa de Facebook.
Nicușor Dan a procedat la fel și în cazul Halei Ford. După ce a ținut blocat proiectul imobiliar ani la rând, ONG-ul lui Nicușor Dan a decis, brusc, să renunțe la proces. Unii specialiști susțineau că acțiunile de acest gen ale unor asociații ar ascunde alte interese, nu protejarea unor clădiri sau zone istorice. Procese ca cel deschis de ONG-ul lui Nicușor Dan au condus la schimbarea legii urbanismului, care a intrat recent în vigoare. Inițiatorii legii explicau, în expunerea de motive, că „de cele mai multe ori, astfel de asociaţii (ONG) sunt controlate de indivizi care acţionează cu rea-credinţă, care urmăresc cu totul alte scopuri decât cele declarate oficial în cadrul statutelor sau actelor constitutive înregistrate la judecătorie şi care profită de neclaritatea prevederilor legale pentru a le deturna de la scopul iniţial avut în vedere de legiuitor”.
În urmă cu două săptămâni, subalternul lui Nicușor Dan, viceprimarul USR Horia Tomescu, anunța, cu mândrie, că a redat Parcul Herăstrău bucureștenilor: „Am dispus Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru a interzice circulația vehiculelor în parc pe aleile cu intrare dinspre Șoseaua Nordului, conform legislației în vigoare. Deținătorii de autovehicule staționați în aceste locații vor fi notificați începând de astăzi, urmând ca de miercuri, 7 iunie 2023 aceste alei să redevină exclusiv pietonale. Bucureștiul are privilegiul de a avea unele dintre cele mai vechi și mai frumoase parcuri și grădini publice din România, unul dintre parcurile istorice semnificative este Parcul Regele Mihai (Herăstrău), monument istoric de importanță națională, declarat zonă construită protejată de peste douăzeci de ani. O porțiune de șapte hectare din acest parc a fost vândută în 1999 de către Biroul de Turism și Tranzacții (BTT) unei firme private. A urmat o lungă bătălie în instanțele de judecată, în momentul de față există hotărâri definitive și irevocabile prin care Municipiul București este proprietarul și ALPAB este administratorul pentru această suprafață de domeniu public”.